Un templu viking închinat lui Thor și Odin a fost descoperit în Norvegia

Epocile vikinge au fascinat oamenii de generații întregi, iar acum avem un templu viking antic recent descoperit care a aruncat în sfârșit o nouă lumină asupra religiei nordice. Credeți sau nu, sunt multe lucruri pe care nu le știm despre acești războinici de temut și exploratori îndrăzneți. De exemplu, cercetătorii știu relativ puține lucruri despre practicile religioase specifice vikingilor. Din acest motiv, descoperirea acestui vechi templu viking din Norvegia, dedicat zeilor nordici, este o descoperire extrem de importantă.

O așezare vikingă timpurie și un rar templu viking antic

Recent, un grup de arheologi, de la Muzeul Universității din Bergen, au excavat un sit masiv de la ferma Ose de lângă Ørsta, în vestul Norvegiei. Munca lor face parte dintr-un proiect de recuperare înainte de construcția unui nou proiect masiv de locuințe în zonă. Experții cred că situl a fost o așezare din epoca vikingă timpurie, care datează de acum 1200 de ani, pe baza rămășițelor de case lungi găsite acolo. Au fost găsite, de asemenea, urme ale unei așezări agricole și mai vechi.

Locul templului viking antic rar descoperit recent în Norvegia, cu o reconstrucție imaginară a clădirii actuale. ( Muzeul Universității din Bergen )

Cu toate acestea, cea mai interesantă descoperire făcută la fața locului a fost cea a unui templu păgân . Dovezile privind religia vikingă și mai ales locurile de cult sunt rare în Scandinavia. În mod obișnuit, dovezile de cult religios înainte de venirea creștinismului constau în artefacte. Life in Norway raportează că „Acum, pentru prima dată, au fost găsite urme ferme ale unei case de cult în Norvegia”.

Descoperirea remarcabilă a fost făcută în secțiunea vestică a sitului și, la început, echipa a crezut că a găsit o casă lungă mare. Dimensiunile vechiului templu viking sunt de aproximativ: 14 m (46 picioare) în lungime și 8 m (26 picioare) în lățime. Este posibil ca structura originală să fi avut o înălțime de până la 40 de picioare (12 m). Era susținută de stâlpi de perete, care erau foarte rezistenți. Life in Norway raportează că „În interiorul clădirii lipsesc rândurile duble tipice de stâlpi de susținere a acoperișului în construcția sa, observate în mod obișnuit la casele lungi contemporane cu trei navete”. În interior, arheologii au găsit rămășițele a patru stâlpi mari, la o distanță de aproximativ 12 picioare (3 m), care susțineau acoperișul.

  • Decodarea semnelor vikinge: Nouă simboluri nordice explicate
  • Unde se află Vanaheimr, tărâmul zeilor nordici ai naturii?
  • Neopagani construiesc un templu pentru a practica vechea religie nordică

Anticul templu viking era cunoscut ca o „casă a zeilor”

Anticul templu viking pe care l-au găsit arheologii a fost proiectat într-un mod care îl făcea foarte diferit de o casă lungă tipică. Structura semăna mai mult cu cele câteva temple vikinge care au fost găsite, cum ar fi templul descoperit la Tissø, în Danemarca. News in English relatează că „Se crede că astfel de temple erau folosite de culte, pentru închinare și sacrificii”. Experții au observat că cel mai recent templu viking antic este mai mic la scară decât celelalte câteva temple care au fost descoperite. Søren Diinhoff, care a luat parte la studiu, a declarat pentru Live Science că „Acesta este primul templu nordic vechi găsit în țară”. Acest lucru înseamnă că această structură religioasă este singura descoperită vreodată în Norvegia, ceea ce o face o descoperire majoră!

Locul de excavare din Norvegia care arată conturul structurii de susținere. ( Muzeul Universității din Bergen )

Templul ar fi fost cunoscut ca o „Casă a lui Dumnezeu”. Diinhoff a declarat pentru Life in Norway că situl a fost folosit pentru mari sărbători „și că sacrificiile către zei au avut loc în mod clar aici”. Cel mai probabil, în acest templu au fost sărbătorite evenimente de mare amploare la solstițiul de iarnă și de vară. Credincioșii ar fi făcut dedicații statuilor din lemn ale lui Thor, Odin și Freya. Și ar fi existat o mulțime de ospățuri în timpul acestor sărbători în onoarea acestor zeități.

Evidențe ale ospățurilor rituale și ale sacrificiilor de sânge

Dovezile care susțin acest punct de vedere se bazează pe numărul mare de gropi de gătit găsite în jurul structurii. Animalele sacrificate zeilor în aceste gropi ar fi fost gătite pentru consumul uman. Diinhoff a declarat pentru Live Science că „Ai fi avut o dispoziție bună, multă mâncare și multă băutură”. Vikingii credeau că Odin, Thor și ceilalți zei ar fi participat la sărbători doar în spirit, în timp ce mâncarea ar fi fost consumată de oameni. Life in Norway relatează că „Un ospăț ritual nordic de sacrificiu implica, probabil, stropirea cu sângele animalelor sacrificate a pereților, a statuilor zeilor și a participanților”.

O altă dovadă că situl a fost folosit în scopuri rituale include descoperirea, cu câțiva ani în urmă, a unui obiect cultic. Un falus mare de piatră albă a fost dezgropat de arheologi nu departe de locul unde se afla templul. Live Science relatează că Diinhoff a declarat că „O piatră albă mare de „falus”, reprezentând aproximativ organul genital masculin, a fost, de asemenea, găsită în apropiere cu câțiva ani în urmă și probabil că făcea parte din ritualurile de fertilitate ale vechilor nordici”.

Designul și structura vechiului templu viking recent descoperit în Norvegia erau destul de diferite de o casă lungă vikingă tipică, cum ar fi aceasta din Danemarca. (Ricochet64 / Adobe Stock)

Desenul și structura vechiului templu viking recent descoperit în Norvegia erau destul de diferite de o casă lungă vikingă tipică, ca aceasta din Danemarca. (Ricochet64 / Adobe Stock )

Distrugerea templelor nordice în perioada creștină

Rămășițele datate ale vechiului templu viking din Norvegia sunt legate de o perioadă importantă din religia vikingă. Aceasta a fost o perioadă în care populația locală intra sub influența societății romane și a altor societăți, iar diferențele de clasă au început să crească. Diinhoff a declarat pentru Live Science că „Atunci când noua societate diferențiată din punct de vedere social s-a instaurat, în epoca romană a fierului, familiile conducătoare au preluat controlul asupra cultului”. Practic, elita locală a vrut să își demonstreze puterea, și angajamentul față de religia lor.

Acest lucru, la rândul său, poate fi legat de interacțiunile crescânde ale vikingilor cu populațiile creștine din Europa. Mulți războinici nordici care făceau comerț și călătoreau în ținuturile creștine au fost impresionați de bazilicile și bisericile acestora. Este posibil ca templele nordice, precum cel găsit în vestul Norvegiei, să fi fost parțial modelate după bisericile creștine. Vikingii nu au fost doar jefuitori de biserici, ci și influențați de acestea. Mai mult, creștinismul i-a determinat pe vikingi să dezvolte o religie mai coerentă și mai ideologică.

Veche religie vikingă a fost suprimată în secolul al XI-lea în Norvegia, ca și în restul Scandinaviei. Acest lucru a fost legat de apariția monarhiilor centralizate. Multe temple și sanctuare păgâne au fost suprimate, adesea în mod violent, dar nu există dovezi că vechiul templu viking recent descoperit în Norvegia a fost afectat de aceste schimbări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.