1983 Indianapolis 500

Ensimmäinen puoliaikaEdit

Tulokas Teo Fabi nousi paalupaikalta johtoon ja johti ensimmäiset 23 kierrosta. A. J. Foyt, joka oli aiemmin viikolla osallistunut isänsä hautajaisiin, keskeytti ajoissa vaihteiston u-nivelen linkityksen rikkoutumisen vuoksi. Lähes samaan aikaan George Snider, Foytin toinen tiimin auto, keskeytti sytytyshäiriön vuoksi. Molemmat Foytin autot jäivät pois hieman yli 50 mailin rajan. Fabi keskeytti alkuvaiheen vauhdin jälkeen huonon polttoainetiivisteen takia. Varikkopysähdyksen aikana tankkausmekanismi petti, ja polttoainetta valui ympäri autoa, mutta se ei syttynyt.

Kierroksella 81 Johnny Parsons pyörähti Mario Andrettin eteen ykkösmutkassa. Molemmat autot törmäsivät kovaa ulkoseinään. Se oli Andrettin ensimmäinen ajo Indyssä Newman/Haas Racingin kanssa, ja jälleen yksi epäonni hänelle 500-kilpailussa.

Toinen puoliaikaEdit

Ensimmäisen puoliajan kilpakumppani Bobby Rahal keskeytti puhjenneen jäähdyttimen takia. Toisen puoliskon johto säilyi Tom Snevalla ja Al Unser Sr:llä. Snevan tallikaveri Kevin Cogan sekä Geoff Brabham ajoivat myös viiden parhaan joukossa.

Kierroksella 172 Tom Sneva johti Al Unser Sr:n ollessa toisena. Sneva oli aivan Mike Mosleyn väliin jääneen auton takana, kun hänen varikkohenkilökuntansa laittoi varikkokyltin ulos viimeisen varikkopysähdyksen tekemistä varten. Muutamaa sekuntia myöhemmin Mosley pyörähti suoraan Snevan eteen ykköskaarteesta ulos tultaessa ja törmäsi ulkoseinään. Mosely sai kolarissa ruhjeen jalkaansa. Sneva väisti sisäpuolelle ja vältti välikohtauksen täpärästi. Mosleyn huomattava ”Indy-kirous” jatkui, ja se jäi hänen viimeiseksi kierroksekseen Speedwaylla – hän kuoli liikenneonnettomuudessa vajaa vuosi myöhemmin.

Keltaisen merkin ollessa pois päältä Sneva pysähtyi varikolle seuraavalla kerralla, päivän viimeisellä suunnitellulla varikkokäynnillä. Myös Al Unser Sr. oli varikolla. Unser ajoi paljon nopeamman varikkopysähdyksen, kun hän päätti olla vaihtamatta renkaita, ja tuli ulos kärjessä. Sneva oli nyt toisena.

FinishEdit

Vihreä lippu palasi 176. kierroksella, kun Al Unser Sr. johti ja Tom Sneva oli toisena. Kun autot ajoivat neljännen mutkan läpi, tulokas Al Unser Jr:n (tuolloin viisi kierrosta jäljessä) 10. sijalla oleva auto hyppäsi uudelleenkäynnistykseen. Hän ohitti sekä Snevan että isänsä Al Sr:n. Kierrosta myöhemmin Al Jr. päästi isänsä ohi ja asettui isänsä ja toiseksi sijoittuneen Tom Snevan väliin.

Seuraavien kierrosten aikana kävi selväksi, että Al Jr. yritti häiritä isäänsä. Al Jr. oli tunnettu siitä, että hän avoimesti kannusti isäänsä, ja muuten oli Al Sr:n 44. syntymäpäivä. Kun kilpailu saavutti 180. kierroksen, toimitsijat alkoivat näyttää Al Unser Jr:lle sinistä lippua.

Sininen ”siirtykää sivuun” -hovilippu.

Vaikka monet ovat sitä mieltä, että Al Jr. ei oikeastaan tehnyt kovinkaan monta rasittavaa ja tarkoituksellista ”estävää” liikettä, hän kuitenkin aiheutti huomattavan määrän ”likaista ilmaa” Snevalle, eikä luovuttanut suosittua ajolinjaa. Esteistä huolimatta Al Sr. ei vetänyt karkuun eikä näyttänyt pystyvän laajentamaan johtoaan. Kolme autoa ajoivat edelleen hyvin lähellä toisiaan. Kierrosten vähetessä kiista alkoi kasvaa.

Kun 13 kierrosta oli jäljellä, Sneva ajoi Al unser Jr:n rinnalle etusuoralla. Autot menivät rinnakkain ensimmäiseen mutkaan, mutta Al Jr. ei suostunut luovuttamaan asemiaan.

Kymmenen kierrosta ennen loppua kolme autoa alkoi saada väliin jäänyttä liikennettä kiinni. Al Jr. juuttui Dick Simonin auton taakse, ja Sneva tarttui heti tilaisuuteen. Sneva kurvasi alas, ohitti Al Jr:n ja Simonin peräkkäisissä mutkissa ja otti tähtäimiinsä kärkiajan. Takaraiteella Sneva valmisteli ohitustaan ja ohitti Al Unser Sr:n helposti kolmannessa kaarteessa. Hän ohitti vielä kaksi autoa ennen kierroksen loppua ja lähti heti karkuun. Kun Sneva alkoi ajaa Al Unser Sr:n ohi, Al Unser Jr. ohitti isänsä ykkösmutkassa.

Kun edessä oli nyt avoin rata, Tom Sneva kiihdytti vauhtia ja otti huomattavan eron Unsereihin. Sneva ajoi voittoon 11,174 sekunnin erolla. Se oli Snevan ensimmäinen Indy 500 -voitto (kolmen edellisen kakkossijan jälkeen) ja päämekaanikko George Bignottin ennätyksellinen seitsemäs Indy 500 -voitto.

Kaiken kiistan herättyä Al Unser Jr. päätyi loppumaan polttoaineesta viimeisellä kierroksella. Hän pysähtyi radalle ennen maaliin pääsyä, ja maaliin tultiin kuusi kierrosta jäljessä.

Kilpailun jälkeenTiedosto

Kilpailun jälkeisissä haastatteluissa Al Unser Jr. myönsi yrittäneensä häiritä isäänsä väittäen, että hän yritti luoda ”likaista ilmaa” ja turbulenssia Snevalle. Hän ei kuitenkaan sanonut sitä ”estämiseksi”. Sekä kilpailijat että tiedotusvälineet arvostelivat Unser jr:ää kovasti toiminnasta. Kilpailun jälkeen USAC kuitenkin tutki tapauksen, eikä antanut rangaistuksia estämisestä vedoten siihen, että hän ei oikeastaan rikkonut mitään kirjallisia sääntöjä. Al Unser Sr. väitti, ettei tiennyt, mitä hänen takanaan tapahtui, ja että hän menetti toisen taustapeilin ja toinen oli rikki. Lisäksi Unser Sr. totesi tehneensä virhearvion viimeisellä varikkopysähdyksellään ja käskeneensä miehistönsä olla vaihtamatta renkaita. Tämän seurauksena hänen ajokkinsa hallinta heikkeni viimeisillä kierroksilla. Kun Al Jr. taisteli Snevan kanssa, Al Sr. oli enimmäkseen keskittynyt hoitamaan löysää, huonosti käsiteltävää autoaan.

Sneva syytti Unseria siitä, että hän oli hypännyt uudelleenkäynnistyksen ja ohittanut laittomasti kaksi kärkiautoa ennen vihreän tuloa. Kisan jälkeen Unser Jr. sai kahden kierroksen rangaistuksen kahden auton ohittamisesta ennen vihreää, mutta rangaistus ei maksanut hänelle sijaa. Unser sijoittui silti kymmenen parhaan joukkoon parhaana tulokkaana. Hän jäi kuitenkin ilman vuoden tulokkaan palkintoa, joka meni paalupaikan saaneelle Teo Fabille.