American Soccer Analysis

Kuten näkyy, Columbus laukoi harvemmin johtoasemassa ollessaan. Tämä on melko tyypillinen trendi.

Logistisen regression avulla voimme arvioida laukausten ja laukausten laadun vaikutusta johtavan joukkueen mahdollisuuksiin päästää seuraava maali. Rakentamani malli, kuten Garryn malli, pilkkoo pelin pelitilojen sarjaksi. Peli alkaa tilanteesta 0-0, ja aina kun maali tehdään, alkaa uusi pelitilannesegmentti. Mallini ottaa syöttötietoina johtavan joukkueen laukausten määrän ja näiden laukausten keskimääräisen laadun (käyttäen sivuston odotettujen maalien mallia) segmentin aikana. Sen jälkeen se antaa tulokseksi todennäköisyyden sille, että kyseinen joukkue päästää seuraavan maalin.

Yleisesti ottaen joukkueet, jotka laukovat enemmän, päästävät harvemmin seuraavan maalin pelissä. Joukkueet, jotka laukovat paremmin, päästävät myös harvemmin seuraavan maalin. Jos otamme mukaan vain tilanteet, joissa joukkue johtaa yhdellä maalilla, samat tulokset pitävät paikkansa. Jos tarkastelemme kuitenkin vain aikavälejä otteluiden loppupuolella ja tilanteita, joissa joukkueet ovat yhden maalin johdossa – tilanteita, joissa bussin pysäköinti olisi tarkoituksenmukaista – asiat muuttuvat.

Tarkastellakseni ongelmaa tällä tavoin olen rakentanut erilliset mallit käyttäen dataa, joka on suodatettu sen mukaan, milloin kukin segmentti alkaa. Olen suodattanut datan tällä tavalla, koska toivon saavani vastauksen kysymykseen siitä, milloin joukkueen pitäisi alkaa siirtyä puolustuskannalle. Segmentin alkamisajankohdan käyttäminen on mielestäni hyvä, vaikkakaan ei täydellinen korvike tälle. Jos siis esimerkiksi halutaan nähdä, onko bussin pysäköinti hyvä taktiikka 70 minuutin jälkeen tehtyyn maaliin, malli rakennetaan käyttämällä tietoja pelisegmenteistä, jotka alkavat 70 minuutin kohdalla tai sen jälkeen. Huomaa, että mielenkiinnosta olen sisällyttänyt malliin muuttujana myös sen, onko johtava joukkue kotona vai vieraissa.

Alla olevassa kaaviossa näkyy minuuttiraja, jonka mukaan olen suodattanut, ja se, onko kullakin johtavan joukkueen kolmesta muuttujasta – laukaukset, laukausten laatu ja pelipaikka (koti- vai vierasottelu) – tilastollisesti merkitsevä vaikutus siihen, tekeekö kyseinen joukkue maalin.