1985 Indianapolis 500

Eturivi (vasemmalta oikealle): #10 Bobby Rahal ulkopuolella, #37 Scott Brayton keskellä, #6 Pancho Carter paalupaikalla.

StartEdit

Kilpailuun lähdettäessä kahta kärkikaksikkoa, Pancho Carteria ja Scott Braytonia, pidettiin altavastaajina Buickin moottorin luotettavuusongelmien vuoksi. Mario Andretti nousi kisapäivän suosikiksi.

Kilpailupäivä valkeni aurinkoisena ja lämpimänä. Mary F. Hulman antoi käskyn käynnistää moottorit hieman ennen kello 11:tä, ja kenttä lähti vauhtikierroksille. Vihreällä lipulla Bobby Rahal pääsi eturivin ulkopuolelta liikkeelle ja siirtyi johtoon 1. mutkaan. Brayton asettui toiseksi, mutta paalupaikalta lähtenyt Carter liukui takaisin neljänneksi. Kolmanteen mutkaan mennessä Mario Andretti oli noussut Braytonin ohi toiseksi, ja Rahal ajoi ensimmäisen kierroksen johtoon.

Ensimmäisten kierrosten aikana Carter liukui alaspäin, ja kuudennella kierroksella hän ajautui varikolle rikkoutuneen öljypumpun takia. Hänestä tuli toinen paalupaikalta lähtenyt, joka jäi viimeiseksi (33.) Cliff Woodburyn jälkeen vuonna 1929.

Bobby Rahal johti ensimmäiset 14 kierrosta. Kierroksella 15 George Snider ja Josele Garza kärsivät molemmat moottoririkoista, mikä aiheutti ensimmäisen varoitusajon. Mario Andrettilla oli nopeampi varikkokäynti, ja hän nousi radalle uutena johtajana 16. kierroksella.

Ensimmäinen puoliskoEdit

Buickien päivä päättyi 19. kierroksella, kun Scott Brayton pysähtyi radalle sylinteriseinän halkeamisen aiheuttaman moottorin puhkeamisen vuoksi. Pidettyään tiukan eron Andrettiin Bobby Rahal lähti varikolle 52. kierroksella turboahtimen wastegate-ongelman vuoksi. Useiden pitkien varikkokäyntien jälkeen Rahal keskeytti lopulta 84 kierroksen jälkeen.

Mario Andretti jatkoi hallitsevana, ja Danny Sullivan oli nyt toisena. Korkealla olivat myös Emerson Fittipaldi, Al Unser, Jr. ja Al Unser, Sr.

Kierroksella 61 A. J. Foyt tuli varikolle huonosti kulkevalla autolla 20. sijalla. Hänen miehistönsä kanssa käydyn kiivaan keskustelun jälkeen todettiin, että etusiipi oli rikki. Vihainen Foyt ryntäsi auton ympärille, törmäsi polttoainesäiliöön, polttoainetta valui ja varikkoalueella syttyi tulipalo. Tulipalo sammutettiin nopeasti. Foyt jäi pois kilpailusta vain yhden kierroksen verran vaille 10 000 kilometrin uramerkkiä Speedwaylla. Al Unser, Sr. sai rangaistuksen ajettuaan yli ilmaletkun, mikä pudotti hänet alaspäin sarjataulukossa.Al Unser, Jr. joka oli viiden parhaan joukossa, keskeytti kierroksella 91 moottorivian vuoksi.

Toinen puoliaikaEdit

Puolivälissä vain neljä autoa oli enää kärjessä. Ne olivat järjestyksessä Mario Andretti, Emerson Fittipaldi, Tom Sneva ja Danny Sullivan. Vihreän lipun varikkopysähdysten jälkeen Sullivan siirtyi 2. sijalle ajamalla ainoana kuljettajana joukossa pelkän polttoainepysähdyksen.

Danny Sullivan pyörähtääEdit

Pian puolivälin jälkeen Danny Sullivan sai radiokutsun miehistöltään, mutta hän ymmärsi viestin väärin. Hän luuli, että jäljellä oli enää 12 kierrosta. Todellisuudessa jäljellä oli vielä yli 80 kierrosta. Sullivan lisäsi nopeasti turboahtimen tehoa ja alkoi lähestyä Andrettin johtopaikkaa. Kierroksella 120 Sullivan vetäytyi etusuoralla sisäpuolelle ja siirtyi johtoon ensimmäiseen mutkaan. Andretti piti pintansa ja pakotti Sullivanin ohittamaan keltaisen viivan alapuolella hieman karkealla ja tasaisella esikaistalla. Yhtäkkiä auto luisui Sullivanin tullessa pois esikaiteelta, ja takapää irtosi. Hallitsemattomana Sullivanin auto lähti 360°:n pyörähdykseen vastapäivään suoraan Andrettin eteen eteläisellä lyhyellä katuradalla. Andretti puristi autonsa sisäpuolelle ja pääsi ehjin nahoin ohi. Sillä välin Sullivan pyörähti täysin ympäri, ei osunut mihinkään, ja moottori sammui hetkeksi. Kun renkaiden savu hälveni, Sullivan huomasi osoittavansa oikeaan suuntaan ja laittoi auton vaihteen päälle. Moottori käynnistyi, ja Sullivan vetäytyi voimalla pois ja jatkoi kisaa.

Pyörähdystä pidettiin heti yhtenä Indy-historian sähköistävimmistä hetkistä, sekä Andrettin kyvystä väistää Sullivanin pyörivää autoa että Sullivanin toipumisesta pyörähdyksestä. Sullivanin mielestä oli 50/50 taitoa ja ”tyhmää tuuria”, että hän selvisi pyörähdyksestä vahingoittumattomana. Andrettin sekunnin murto-osan päätös kääntyä sisäpuolelle (vaikeampi liike, oman autonsa puristaminen alas) oli seurausta hänen kokemuksestaan hyvin samankaltaisesta tapauksesta kaksi vuotta aiemmin. Vuoden 1983 kilpailussa Andretti joutui lähes samanlaiseen tilanteeseen, kun Johnny Parsons pyörähti hänen edessään ensimmäiseen mutkaan. Andretti joutui yrittämään väistää Parsonin autoa ulospäin, autot törmäsivät toisiinsa ja Andretti törmäsi kovaa betoniseinään.

#3 Mario Andretti, #40 Emerson Fittipaldi, #20 Don Whittington

Keltainen lippu syttyi välittömästi ja sekä Sullivan että Andretti tekivät varikkopysähdykset renkaita ja polttoainetta varten. Heidän pysähdyksensä toivat Emerson Fittipaldin hetkeksi johtoon, kunnes hänkin pysähtyi varoituksen alla. Näin Andretti palasi johtoon, Tom Sneva toiseksi ja Sullivan kolmanneksi. Useita väliin jääviä autoja lähti uusintalähdössä kärkiautojen edelle. Kierroksella 124 Howdy Holmes ajautui kierroksella 1 Rich Voglerin perään. Vogler ajautui kovaa seinään ja liukui kärjen eteen. Andretti vältti kolarin, mutta Sneva lukitsi jarrut ja pyörähti Sullivanin eteen, joka pääsi ehjin nahoin ohi. Sneva osui seinään, mutta ei loukkaantunut. Vogler, jolla oli aivotärähdys ja kaksi viiltohaavaa silmäluomensa yläpuolella, lennätettiin Methodist Hospitaliin jatkohoitoon.

Siivouksen jälkeen kisa jatkui jälleen Mario Andrettin johtaessa ja Danny Sullivanin ollessa toisena. Kierroksella 140 Sullivan yritti toistamiseen ohittaa Andrettin, täsmälleen samassa paikassa kuin 20 kierrosta aiemmin. Tällä kertaa hän onnistui ohituksessa puhtaasti ja lähti karkuun.

Danny Sullivan lähti viimeisen 50 kierroksen aikana karkuun mielin määrin. Mario Andretti alkoi kamppailla, ja Emerson Fittipaldi ohitti hänet usean kierroksen ajan kakkossijasta.

FinishEdit

Mario Andretti sai kakkospaikan kierroksella 175, kun John Paul, Jr. kaatui kaarteessa 2. Paul menetti pyörän ja pyörähti lähes päin ulkoseinää lähellä kakkosmutkan sviittiä. Hän ei loukkaantunut vakavasti. Andretti kurottautui Sullivanin taakse ja teki kilpailusta tiukan viimeisillä kierroksilla.

Emerson Fittipaldi, joka oli ollut mukana lähes koko iltapäivän, keskeytti kilpailun alhaisen öljynpaineen ja katkenneen polttoaineletkun vuoksi vain 12 kierrosta ennen loppua.

Kierroksella 192 Bill Whittington kaatui kaarteessa 3. Kolari johti uudelleenkäynnistykseen kolme kierrosta ennen loppua. Andretti asettui kolme autoa Sullivanin taakse, ja vihreän valon syttyessä hän pystyi nopeasti ohittamaan molemmat väliin jääneet autot. Kaksi kierrosta ennen loppua Sullivanilla oli 2,4 sekunnin johto. Andretti ei pystynyt kuromaan eroa umpeen, ja Sullivan voitti ensimmäisen Indy 500 -kisansa 2,477 sekunnin erolla Mario Andrettiin.

Andretti saavutti parhaan sijoituksensa kisassa vuoden 1969 voittonsa ohella. Andretti oli pettynyt haastattelussa todeten: ”Toinen sija on syvältä. Tämä oli paras mahdollisuuteni voittaa sitten vuoden 1969 voiton. Saimme autosta paljon irti, mutta se ei riittänyt. Jätin Dannylle paljon tilaa esikaistalla, ja hän vain pyörähti ulos. Valitsin ajotavan, ja se sattui olemaan oikea. Tiesin, että hän oli kypsennetty, kun hän laskeutui esiliinalle, mutta… hänellä oli vain onnea, siinä kaikki.”

Voitostaan Sullivan totesi myöhemmin vuonna 1995:

”Mario ja minä olemme parhaita ystäviä, mutta häntä harmitti tappio niin paljon, ettei hän puhunut minulle vuoteen. Hän antoi korkeaa viittä kenelle tahansa muulle paitsi minulle useiden kuukausien ajan. Se ärsytti häntä, koska hänestä tuntui, että hän oli voittanut. Minulla oli luultavasti kentän paras auto ja niin oli hänelläkin, mutta lopulta minä voitin.”