UTEP:s basketdamer stjäl övertidsspel från New Mexico State, 80-76

EL PASO, Texas – Sophomore Katia Gallegos och senior Dejanae Roebuck gjorde karriärens högsta poängprestationer på vägen till UTEP:s basketdamer (1-0, 0-0 C-USA) säsongspremiär med en 80-76 seger efter övertid över I-10 rivalen New Mexico State (0-1, 0-0 WAC) i Don Haskins Center på onsdagseftermiddagen.

Gallegos körde rätt till korgen med mindre än fem sekunder kvar av ordinarie tid med en matchavgörande layup för att knyta både ställningen till 68-68 och hennes tidigare karriärrekord på 23 poäng. En minut in i förlängningen slog Roebuck ner sin enda trea för matchen och gav Miners ledningen med 71-70 och ledningen för resten av tävlingen. Roebuck gjorde sex av sina karriärhöga 15 poäng i förlängningen.

Fyra spelare – guards Sabine Lipe och Gallegos samt forwards Michelle Pruitt och Brenda Fontana – drog ner sex bollar vardera för att hjälpa Miners att övervinna Aggies 44 till 33.

UTEP sköt 41,9 procent från planen, men den största skillnaden i matchen kom vid välgörenhetsstrecket där Miners satte 25 av sina 37 frikast jämfört med Aggies sex.

Gallegos svepte Aggies för två stölder och två enkla layups vid på varandra följande possessions tidigt för att hjälpa UTEP till en 17-12 ledning i den första kvarten. NM State svarade i den andra perioden med att skjuta med 68,1 procent av sina skott samtidigt som de gjorde 3-3 perfekta skott från andra sidan bågen. Miners och Aggies bytte slag i den andra halvleken och gjorde 35-35 poäng. Det var Gallegos två frisparkar med 17 sekunder kvar, som utökade UTEP:s ledning med två bollar, som satte matchen utom räckhåll.

Sophomore guard Avery Crouse bidrog med nio poäng och fem egna returer i endast 25 minuters spel. Nya forward Brenda Fontana var en värdefull närvaro från bänken med sitt första block i karriären, poäng (5) och rebounds (6). En annan nybörjarforward Elina Arike loggade också sina första poäng i karriären (4) i en Miner-dräkt.

Miners har nu tagit åtta av de senaste elva mötena med sina gränsöverskridande motståndare.

UTEP Women’s Basketball är tillbaka i aktion i Don Haskins Center på lördag när de står värd för Incarnate Word (0-1, 0-0 Southland) klockan 13.00 MT den 28 november.